Rodina Navrátilů letos oslaví ve Zlíně 100 let od spuštění své pěstitelské pálenice. Přečkali všechno: válku, nacisty, komunisty, ekonomické krize i pandemii. Rodinná firma tak může pokračovat dál už v páté generaci a nedávno přistoupila k prodeji své slivovice i v zahraničí.

Radek Navrátil (uprostřed) postupně předává řemeslo svým synům Adamovi (vlevo) a Davidovi, kteří jsou už pátou generací rodinného podniku.

Kdo by chtěl najít rodinný podnik, který ztělesňuje tradici a kouzlo Zlínského kraje, asi by jen těžko hledal lepší příklad než rodinu Navrátilů. Od momentu, kdy ve Zlíně přesně před 100 lety založil zemědělec František Navrátil palírnu pro zpracování ovoce na kvalitní slivovici, pokračují jeho potomci v rodinné tradici navzdory všem dějinným zvratům. Palírna je dodnes každou zimu k dispozici všem, kdo si sem přijdou vypálit nápoj z vlastního ovoce.

Rodina se ale nedávno rozhodla, že svůj byznys rozšíří. Vedle pálení pro domácí konzumaci zavedla před šesti lety také svou vlastní značku slivovice, která se nyní úspěšně prodává po celé České republice. Ročně zatím firma vyrábí asi 10 tisíc půllitrových lahví pod jasným názvem Navrátilova slivovica. „Chtěli jsme, aby byla vidět v těch nejlepších restauracích, hospodách a barech v České republice. Z našeho pohledu tam slivovice v takovém pojetí a s dlouholetou tradicí jednoduše chyběla. Nyní ji lze ochutnat v obou tuzemských michelinských restauracích – v podnicích Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, ale třeba také v tradiční pivnici u Pinkasů nebo v restaurační síti Ambiente,“ říká Adam Navrátil, který představuje společně s bratrem Davidem nejmladší generaci podnikatelské dynastie. Dodává, že vedle Prahy a samotného Zlína se nyní Navrátilova slivovica prodává i v dalších českých městech včetně Brna, Ostravy, Plzně nebo Českých Budějovic. Rodinná firma přitom necílí na vysoký obrat za každou cenu, ale spíš na podání slivovice v kvalitních gastronomických zařízeních. „Snažíme se, aby byla na zajímavých místech po celé republice, neprodáváme naši slivovicu automaticky každému,“ podotýká Adam Navrátil.

Vlastní značku slivovice pálí Navrátilovi primárně ze švestek, ve své pálenici ale umějí stejně tak zpracovat i jiné ovoce jako hrušky či jablka.

Britové mohou slivovici okoštovat v české pivnici uprostřed Londýna

Tradiční moravská slivovička ale nyní zamířila i za hranice. Myšlenka se zrodila během pandemie. Navrátilovi nečekali pasivně na veřejné dotace a pomocnou ruku státu, v době nejhlubšího lockdownu se naopak rozhodli sami proaktivně jednat. Nabídli pálenku do světa. Ne formou dodávek pro maloobchod v zahraničí, ale opět přes kvalitní restaurace. „Zalíbila se nám myšlenka, že bude naše slivovice vyvážena, ale jen do českých restaurací s českými majiteli v zahraničí. Aktuálně ji dodáváme do českých restaurací ve Frankfurtu nad Mohanem a v Londýně. Řešíme také New York, ale ve Spojených státech je složitá legislativa vzhledem k tomu, že se jedná o alkohol,“ vysvětluje Adam Navrátil s tím, že do zahraničních kulinářských podniků zatím míří řádově stovky lahví nápoje ročně.

Nejlepší ochutnávka slivovice je samozřejmě „přímo u zdroje“ na Zlínsku.

V Londýně nyní mohou Britové Navrátilovu slivovici okoštovat v restauraci Pivo Czech Beer Hub, což je hospoda nabízející pivo i další tradiční české nápoje a jídla. Na projektu se podílí exportní aliance pivovarů Czech Beer Alliance a pokud se koncept typické české pivnice uchytí, uvažuje aliance o zřízení celého řetězce podobných hospod v dalších koutech Velké Británie.

Při vstupu na britský trh, který už stojí mimo Evropskou unii a platí tam tudíž specifická dovozní pravidla, požádali Navrátilovi o úvodní konzultace londýnskou kancelář agentury CzechTrade. „Když majitelé českých restaurací projevili zájem o naši slivovicu, tak jsme právě od nich dostali tip obrátit se na CzechTrade. Pomoc a rady od agentury byly v začátcích velmi užitečné,“ podotýká Adam Navrátil.

Půllitrová láhev padesátiprocentní slivovice v e-shopu aktuálně vyjde na necelých 700 korun.

Za komunistů byli Navrátilovi zaměstnanci vlastní pálenice

Navrátilova slivovica nabízí vedle plné chuti, tradiční receptury a postupů výroby ještě něco – silný příběh. Ten se vine od zakladatele podniku Františka Navrátila, který získal povolení na stavbu pálenice už v roce 1922. A toto zařízení produkuje slivovici dodnes stále pod péčí stejné rodiny, v níž se dědí řemeslo z otce na syna, bez ohledu na to, jaký režim zrovna v zemi vládne.

S formálním zastřešením podniku to ale jednoduché nebylo. Po příchodu komunistů k moci v roce 1948 byla pálenice bez náhrady znárodněna a začleněna pod národní podnik Slovácké konzervárny a lihovary Uherské Hradiště neboli Sloko. Radek Navrátil, představil čtvrté generace podnikatelů a otec Adama a Davida, vzpomíná, jak musel za komunistů absurdně pracovat jako zaměstnanec ve vlastní pálenici. „Tehdy to fungovalo tak, že jsme s mým otcem Rajmundem byli zaměstnáni v továrně národního podniku Svit Gottwaldov a na sezónu, kdy jsme pálili, jsme se stali zaměstnanci Sloka – ve své vlastní pálenici. A po sezóně, která trvala od září do dubna, jsme se opět vrátili do továrny Svitu,“ vzpomíná podnikatel.

Po revoluci se pálenice Navrátilovým navrátila. Rodina si o ni zažádala v roce 1991. Ovšem zatímco znárodnění komunisty proběhlo bez náhrady, aby rodina získala svůj majetek zpět, musela zaplatit. „Když ji naší rodině Sloko národní podnik „vracel“, museli jsme ji vykoupit. Za svoji vlastní pálenici, za kterou jsme předtím nedostali nic a byla nám zkrátka sebrána,“ konstatuje Radek Navrátil.

Pálenice využívá stále prakticky stejnou technologii a pracovní postup jako před sto lety.

I v tržních podmínkách se rodině podařilo pálenici udržet v provozu a vést k prosperitě při zachování tradičních výrobních postupů. Slivovice se u Navrátilů vyrábí pomalou dvojitou destilací. Ovocný kvas se pálí nejprve 1,5 hodiny v surovinovém kotli, potom se dalších 1,5 hodiny ještě přepaluje v menším kotli rektifikačním. Topí se stále dřevem. Vedle švestek se takto zpracovávají i jablka, hrušky či mirabelky. V podstatě jde o proces, která je spolehlivě prověřen už od prapředků. Snad jen s tím rozdílem, že zatímco dříve trvala sezona pro pálení celý půlrok, v současnosti je výroba koncentrována jen do dvou až tří studených měsíců roku.

Sté výročí se bude zapíjet celý rok

Navrátilova pálenice funguje v ustálené formě už přesně sto let. Rodina proto plánuje při příležitosti kulatého výročí speciální akce. „Chystáme se slavit celý ten stý rok, tedy od 20. října 2022, kdy oslavy začnou, až do 19. října 2023. Co je pro naše příznivce asi nejdůležitější – na ten rok chystáme specifickou úpravu láhve, která se už nikdy nebude opakovat. Dále pak navštívíme několik míst po celé České republice, kde budeme nalévat naši slivovicu osobně. Chystáme i další věci, které budeme odhalovat postupně. Už se moc těšíme, protože předpokládáme, že další takové oslavy budou zase až za 100 let,“ směje se Adam Navrátil.

Rodina doufá, že její slivovica přečká na trhu i další století.

Pokračovatel podnikatelské dynastie se dívá s nadhledem i na problémy, které v ekonomice vznikly v důsledku pandemie a války na Ukrajině. Věří, že když zlínská pálenice přečkala i horší dějinné etapy, přestojí i současnou éru. „Pokorně musím říct, že se držíme navzdory zvláštní době dobře. Úroda je letos v našem kraji dobrá, každý rok máme navzdory pandemii vyprodáno. Víte, my už jsme za tu dobu zažili kde co…světovou válku, komunisty, revoluci, pandemii. My si prostě hledíme v každé době svého a hlavně se snažíme pálit kvalitní slivovicu. Ten zbytek už nějak dopadne,“ shrnuje Adam Navrátil podstatu podnikatelského přístupu celé rodiny. S hřejivým nápojem, který patří neodmyslitelně ke koloritu zlínského regionu, to je zkrátka jako s každou prověřenou tradicí. Režimy přicházejí a odcházejí, dobrá slivovice zůstává.

Tomáš Stingl

Další články